Medie & webudvikling

Medie & webudvikling

Elsker du foto, film og internet?

Ville du gerne kunne tage flotte fotografier og lave dine egne videoer/film? Og kunne lave din egen hjemmeside til f.eks. at præsentere din kunst, musik, teater eller dine bøger? 

Så er "Medie og webudvikling" valgfaget,  som hjælper dig godt på vej. 

I først halvår arbejder vi med fotografering og video/film - andet halvår laver vi hjemmesider - og producerer indhold her til.

Valgfaget er 2 timer ugentligt og helårligt.

Er det noget for mig?

Alle kan være med her! Også selv om de mange tekniske ord kan virke lidt uoverskuelige, at skulle få styr på. Vi søger i valgfaget at give alle grundlæggende færdigheder og forståelse af medierne. Er der et par "nørder" på holdet, som gerne vil et spadestik dybere, så er der også plads til det. 

Foto

I første halvdel lærer vi spejlreflekskameraer at kende. Vi lærer om eksponering,  blænde, lukketid, ISO og hvordan vi udnytter til at tage gode fotos i forskellige situationer og motiver.  

Der er masser af "hands on" på kameraet, og vi skal prøve at tage mange forskellige motiver hvor vi bruger kameraets muligher.

Når vi er færdige med at fotografere arbejder vi med billederedigering i Adobe Lightroom eller Adobe Photoshop.  Her lærer du de grundlæggende funktioner i programmer til at forbedre og evt. beskære dine fotos.

Målet er både at kunne levere foto af høj kvalitet til sociale medier, hjemmesider og at lave vores egne fotoudstillinger. 

Vi arbejder med at blive fortrolige med digitale spejlrefleks kameraer. Har du et eget kamera, så tag det endelig med. 

Intro til videoredigering

Adobe Premiere

I Premiere kan vi både klippe, redigere lyd og billedkvalitet og lægge titler og rulletekster på vores film.

LÆS MERE

Film & videoproduktion

I andet halvår arbejder vi med video & film.  Vi arbejder med optageteknikker, dramaturgi, storyboards, redigering mm. og så bruger vi det til selv at lave fede filmproduktioner - sådan som vi gerne vil have dem.  

Vi starter med de helt ultra korte videoer til de sociale platforme, hvor vi har 60-120 sekunder til vores rådighed. Dernæst laver vi små videoer til webdoks. Et format, hvor  man i billeder, korte videoer og tekst fortæller en historie.

Vi arbejder  kameravinkler, lys, afstand, tempo,  fremdrift og lyd.  Til arbejdet med at redigere og klippe filmene sammen anvender vi Adobe Premiere. 

Det afsluttende projekt er lille kortfilm, hvor vi bruger alt hvad vi har lært undervejs.  Elever laver alt fra manuskript, story board, instruktør, skuespillere, regissør, kameramand og lydmand.

Webudvikling

Intro til hjemmesider

Vi starter op med en introduktion html/css og javascript/jquery, som er det helt grundlæggende bag hjemmesider. Vi arbejder med design og frameworks. Og med teknikkerne bag responssive webudvikling, dvs. hjemmesider hvis indhold tilpasser sig den platform de vises på. Vi skal kigge på usability (brugervenlighed) og cross browser testing.

Hjemmeside med CMS-løsninger

Når vi skal til at lave vores egne hjemmesider, så skal vi arbejde med Content Management Systemer (CMS)  som f.eks. Wordpress, TYPO3  & Drupal. Det er alle Open Source software basereret på programmeringsproget PHP. 

Vi skal se på arkitekturen bag CMS-løsninger, udvidelsesmulighederne og designskabeloner. Der gives en kort intro til programmering i PHP samt opbygning af MySQL databaser. Og sammen med introduktionen til html/css og javascript/jquery har vi et godt udgangspunkt for at gå igang med at lave vores egne hjemmesider. 

Indhold

På indholdssiden skal vi arbejde med tekstformater, overskrifter,  billedtekster  og de forskellige muligheder for at opbygge indhold på en side. Optimering af indhold til søgemaskiner, sitemaps og verification tags osv. tager vi også hul på her.

Webhoteller, domæner, opdateringer og webtrafik

Når man har en hjemmeside er der en masse "praktiske ting", som det er godt at have styr på. Vi kommer rundt om det hele, så får helt har styr på det.

Dreamweaver

I undervisningen i html og css anvender vi front-end udviklerværktøjet Adobe Dreamweaver. 

LÆS MERE

TYPO3

Den stor CMS-løsning, TYPO3 er grundlagt af danskeren Kasper Skaarhøj

LÆS MERE

I 2017 fylder TYPO3 20 år!

Wordpress

Wordpress er et af verdens mest anvendte CMS til hjemmesider. 

LÆS MERE

Drupal

CMS-systemet Drupal bruges af mange nyhedssites

LÆS MERE

Hvad er Open Source Software?