Kinesisk

Kinesisk

Formål
Formålet med undervisningen i kinesisk på VGE er, at løfte sløret for et spændende sprog – faktisk fra en helt anden sprogverden og en fantastisk og eksotisk kultur, der spænder over hen ved 25% af Jordens befolkning.

Det skal være en appetitvækker, der forbereder dig til at vælge (læse) kinesisk på din gymnasiale vej fra VGE, og som gerne skulle lægge spiren til en livslang sinofili (Sinofili: begejstring for alt kinesisk).

Praksis
Der undervises i 4 lektioner - enkeltlektioner, så der i skemaet er store muligheder for ”gentagelse” af allerede lært stof.

Der arbejdes med især læst og talt sprog (Mandarin - pu tung hua), således at du både lærer at læse, tale og forstå, i første omgang helt simple hverdagssituationer – fra at sige goddag over at bestille et måltid mad på en kinesisk restaurant til måske at kunne genkende nogle overskrifter fra kinesiske aviser.

Derudover arbejdes der med de kinesiske skrifttegn, der er et kapitel for sig selv. Kinesisk er et pictografisk (dvs. billeder ligesom hieroglyfferne), oprindeligt monosyllabisk (enstavelsessprog) sprog, hvor udtalen ikke kan aflæses. Den skal læres separat. Da vi ydermere ikke er udstyret med fotografisk hukommelse (eller i hvert fald kun meget få) skal man også indlære sig, hvordan tegnene tegnes (det er af allervigtigste betydning, da antallet af streger i et tegn er altafgørende for at kunne slå op i en ordbog!).

Mist ikke modet – hver glose skal således kun! læres tre gange hver. – Det lyder besværligt, med det er umagen værd!

Der bliver selvsagt også mulighed for at fortabe sig i den ældgamle kinesiske kultur – den moderne også, med kinesisk musik, (det er sød musik for nogle, - hos andre får den ørerne sil at sidde stramt), film m.m. og vi skal også stifte bekendtskab med det moderne Kina – samfundsforhold, historie …

Skoleåret afsluttes med en mundtlig og skriftlig prøve.

FAKTA

4 lektioner om ugen er faktisk ret meget, så du kan nå at komme ret langt ind i "Kina".

Faget afsluttes med en intern prøve, og du får et bevis, der er skrevet på... kinesisk.